Günlük yaşam koşturmacası içerisinde hayatın anlamını bulma çabalarımız hiç de göz ardı edilecek gibi değil. Hep bir şeylere ulaşma, ulaştığında hayatın anlamını bulma beklentileri nereye kadar?
Tam da burada sizlerle Carl Jung’un bir sözünü paylaşmak istiyorum.
“Kendinizi tanımak, yaşamın en büyük hedeflerinden biridir. Kendinizi tanıdıkça, hayatınızın anlamını daha iyi anlarsınız.”
Carl Jung, analitik psikolojinin kurucularından biridir ve insanların içsel dünyasını keşfetmeye odaklanmıştır. Jung’a göre, kendinizi tanımak, içsel bilinçaltınızı anlamak, duygusal reaksiyonlarınızı gözlemlemek ve kendinizle derin bir ilişki kurmak daha anlamlı bir yaşam için büyük öneme sahiptir.
Hadi gelin kendimizi tanımanın birkaç faydasına odaklanalım.
- Hangi değerlere ve inançlara sahip olduğumuzu dolayısıyla bizi harekete geçiren şeylerin neler olduğunu biliriz. Bu değer ve inançlar bizi hedeflerimize götürmüyorsa onları değiştirme gücüne sahip oluruz.
- Diğer insanlarla daha sağlam ve anlamlı ilişkiler kurarız. Bize iyi gelmeyen ilişkileri yaşamımızdan çıkarma şansını elde ederiz.
- Duygusal tepkilerimizi ve davranışlarımızı daha iyi anlayabileceğimiz için altında yatan sebeplere ulaşırız. İstersek bu sebepleri ortadan kaldırma veya iyileştirme gücünü yaklarız.
- Kişisel potansiyelimizi keşfetme yolculuğunda elimizi güçlendirebiliriz. Potansiyelimizi keşfetmek hedeflerimize ulaşmada, anlamlı bir yaşam oluşturmada olmazsa olmazlarımızdandır.
Peki kendimizi nasıl tanıyacağız?
Bu konuda çok yöntemler var. Carl Jung’un öğretilerine dayalı yöntemlerden bazıları;
- Günlük tutmak: Duygusal deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi yazarak kendinizi daha iyi anlayabilirsiniz.
- Meditasyon ve iç gözlem: Kendinizi içsel olarak gözlemlemek ve düşünce süreçlerinizi anlamak için meditasyon yapabilirsiniz.
- Psikoterapi: Bir terapistle çalışarak kendinizi derinlemesine tanıyabilirsiniz.
Ben size koçluk bakış açısıyla kazandığım ve bugüne kadar çok faydasını gördüğüm, birçok öğretiden harmanlanmış basit bir yöntem daha önermek istiyorum.
- Önce kendinize düzenli bir randevu oluşturun.
- Bu randevularda kendinize kendinizi anlamaya yönelik sorular sorun. Bu sorular NE? NASIL? HANGİSİ? SENCE? ALTINDA YATAN SEBEP NE? İle başlasın, yargı ve kinaye içermesin.
- Aldığınız cevapların sizin cevaplarınız olduğundan emin olun. Annenizin, babanızın, değer verdiğiniz bir büyüğünüzün veya toplumun, kültürün cevabı olmasın.
Kendinizi tanımak ve içsel dünyanızı keşfetmek anlamlı bir yaşam sürmenize alan açar.
Siz hayatın eseri değil, hayat sizin eseriniz olur.