Hayatın Anlamı II. - Seçkin Köknar - MasterCamp

Hayatın Anlamı II. – Seçkin Köknar

Hayatın Anlamı II.

 

Soruya cevap bulmak için önce soruyu anlamak gerekiyor. Bunun için en temelden başlayalım. Yani anlamın anlamından.

 

Anlam Nedir?

Anlam, algının bilgi ile bütünleşebilir ifadesidir.

Böyle söyleyince az buçuk bir şeyler beliriyor ve gidiyor biliyorum. Felsefenin zorluğu da burada. Alt tanımların alt tanımlarına da hakim olmak gerekiyor yoksa salatizasyona gitmemek çok zor.

Şuradan başlayalım:

Algı nedir ? 

Zihne ulaşan etkidir.

Bir ses çıktı (bir etki oldu) – Duyumuzdan geçti – Zihne ulaştı = İşitsel algı oldu.

O ses bildiğiniz dilde bir kelime ise = Anlamlı oldu

Değilse = Anlamsız oldu. Çünkü bilginiz ile bütünleşemedi.

 

Yani bir etki zihne ulaştı ve sizin halihazırdaki bilginiz ile o algıyı bir yerlere koyabiliyorsunuz. Bu etkinin ifade ettiği şeye “Anlam” diyoruz.

 

Şu an bu satırları okuyorsunuz – gördüğünüz yazı duyularınızdan geçiyor – gihninize ulaşıyor (algı oldu )  – yazdığım dili biliyorsunuz + okuma yazma biliyorsunuz (okuduğunuz şey bilginiz ile bütünleşti ) – Kelimelerin cümlelerin bir araya gelip oluşturduğu bütünlük size bir şey anlatıyor ( ifadesi var ).

 

Diğer örnek ise; 

“Simplex Sigilum” veri dediğimde ne söylediğimi anlamazsınız. Ama simplex daha çok bilinen bir ifade olduğu için o kelimeyi anlayabilirsiniz. Simplex / simple: Basit, sade.

Simplex sigilum veri …  Sadelik gerçeğin işaretidir …

 

Bura da felsefi olarak çok önemli nokta.

Puzzle gibi düşünün. Duyularınızdan geçen etki yani algı, köşeli bir puzzle parçası gibi içerideki büyük resmin bir yerine uyup bütünleşebiliyorsa anlamlıdır. Yani anlam bir bütünün parçası olmak zorundadır.

 

Anlam, algının bilgi ile bütünleşebilir ifadesidir.

 

Ama bir dakika burada bir şey eksik! “Hayatın anlamı derken kastedilen şey nedir bilmiyoruz fakat bu olmadığı kesin!” diye düşünüyor olabilirsiniz. Evet doğru ama, anlamın anlamını bilmeden hayatın anlamını nasıl anlayabiliriz ki?

 

“Varlık” kelimesi 1, “Gerçek” kelimesi 2, “Doğru” kelimesi ise 3 anlama gelir. Bir kelime tek şey ifade etmeyebilir çoğu zaman. 

MasterCamp


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir